• "Záchrana spútaných riek, alebo ako žije bobor"

          • Sandra Hajdúchovú, vášnivá environmentalistka,  sa stretla 11.6.2024  so žiakmi druhého a tretieho ročníka, aby im priblížila krásu a význam spútaných riek a života bobrov.

            Žiaci boli vedení cez príbeh našich riek, ktoré sú často obmedzované ľudskými zásahmi ako priehrady , a ukázalo sa im, ako tieto zmeny ovplyvňujú nielen vodné toky, ale aj celé ekosystémy. Sandra Hajdúchová zdieľala svoje znalosti a vášeň, aby inšpirovala mladých ľudí k tomu, aby sa stali ochrancami prírody.

            A čo bobry? Títo neúnavní stavitelia sú majstrami v tvorbe nových biotopov, ktoré obohacujú biodiverzitu a poskytujú domov mnohým druhom živočíchov. Prednáška zdôraznila, že bobry sú nielen zruční inžinieri, ale aj kľúčoví hráči v udržiavaní zdravých vodných ekosystémov. Tento deň bol plný učenia, objavovania a nadšenia pre prírodu, a každý žiak odchádzal s novým uvedomením si, ako môže prispieť k ochrane našich vzácnych riek a ich obyvateľov. Ako odmenu za ich záujem a účasť na tejto aktivite boli najaktívnejší žiaci odmenení, čo ešte viac posilnilo ich záväzok k ochrane našej planéty.

            Ďakujeme neziskovej oraganizácii SEEDS za realizáciu prednášky.

            Environmentálna koordinátorka, Mrvová

          • Projekt KROKUS

          • Aj v tomto školskom roku sa naši najstarší žiaci zapojili do medzinárodného projektu Krokus. Realizuje ho Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou Holocaust Education Trust Irelant (HETI). Každoročne sa doň zapojí množstvo základných a stredných škôl v Európe. Projekt ponúka mladým ľuďom konkrétnu možnosť, ako sa oboznámiť s problematikou holokaustu a rasového násilia. Jeho cieľom je nielen informovať mládež o minulých udalostiach, ale aj zvyšovať jej povedomie o nebezpečenstve diskriminácie a rasových predsudkov. Naši deviataci realizovali projekt v rôznych aktivitách počas celého roka. Dvakrát navštívili Múzeum holokaustu v Seredi (v septembri ako hostia spomienkovej slávnosti a v máji ako účastníci zážitkového workshopu). V októbri v našej školskej záhradke posadili žlté krokusy - šafrany, ktoré sú symbolom 1,5 milióna detských obetí holokaustu. Napokon v júni prezentovali svoje projekty na tému Návrh pamätníka obetiam rasového násilia v 3D verzii. Deviataci sa témy zmocnili úžasne! Vytvorili naozaj zaujímavé modely z rôznych materiálov. Každý pamätník je originál - má svoj názov a predstavuje konkrétnu myšlienku, ktorú si žiaci ústne odprezentovali. Všetky práce však spája jedno. Odkaz, že diskriminácia, násilie a rasizmus nemajú mať v našej spoločnosti žiadne miesto. Veríme, že tieto aktivity pomohli deviatakom pochopiť ťažkú tému, zvýšili úroveň ich vedomostí a rozvíjali ich kritické myslenie.

            Mgr. Lucia Lovecká

          • Oznámenie

          • Dňa 13.6.2024 bude vydávaná na obed len suchá strava, nakoľko na ZŠ J.A. Komenského Sereď nebude elektrina. V prípade, že suchú stravu nebudete chcieť, je potrebné sa vopred odhlásiť. Deťom MŠ bude po dohode s vedením školy poskytnutý varený obed.  

          • Návšteva vinice žiakov 9. ročníka

          • Dňa 4.6.2024 sme v rámci hodiny techniky navštívili vinicu Ing. Jána Koričanského, ktorý si pre nás pripravil prednášku na tému: Starostlivosť o vinič počas sezóny a história pestovania viniča v Šintave. Žiaci si následne prakticky vyskúšali zastrkovanie letorastov do drôtov vedenia a vylamovanie letorastov vyrastajúcich z kmienka. V závere prednášky odpovedal na otázky žiakov a žiaci na otázky školiteľa. Najšikovnejší vyhrali 100% šťavy – hrozno, jablko. Ďakujeme p.Koričanskému, že si našiel čas na našich žiakov, ktorí získali nové praktické aj teoretické znalosti.

            https://www.facebook.com/vinokoricanskyfb/?paipv=0...

            Mgr. Čižmárová

          • Školské kolo dejepisnej súťaže

          • Dňa 3. 6. 2024 sa konalo školské kolo dejepisnej súťaže SLOVENSKO V MINULOSTI A SÚČASNOSTI. Tohtoročná téma vyhlásená Maticou slovenskou bola veľmi zaujímavá - Rok slovenských žien v národnom hnutí. Žiaci 5. - 9. ročníka si v trojčlenných tímoch pripravili prezentácie o slovenských ženách, ktoré najmä v 19. stor. pôsobili v národnom hnutí a svojou činnosťou prispievali k rozvoju slovenskej kultúry. Boli to spisovateľky, etnografky, vedkyne, divadelné ochotníčky či prvé slovenské poslankyne. Po prezentačnej časti si žiaci overili svoje vedomosti v krátkom súťažnom kvíze. V súťaži si 1. miesto vybojovali naši šikovní piataci - Ondrej Javor, Veronika Muziková a Hanka Vohláriková. Na 2. mieste sa umiestnili šiestačky - Eliška Kapošová, Rebeka Hubináková, Eva Samuhelová. Na 3. mieste skončili ôsmaci - Alan Kapoš, Branislav Čirke a Tomáš Šimulčík.

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Mgr. L. Lovecká

          • Jazykovo-poznávacia exkurzia do Viedne

          • Pravdepodobne žiadne dve európske hlavné mestá neležia tak blízko pri sebe ako Bratislava a Viedeň. Túto skutočnosť si mali možnosť preveriť i naši žiaci 8. a 9. ročníka, ktorí sa dňa 31. mája 2024 zúčastnili jazykovo-poznávacej exkurzie do Viedne.

            Cesta tohto poznania začala odjazdom od školy smerom do Bratislavy. Tu sme vyzdvihli pani sprievodkyňu, ktorá nás od tohto momentu až do Viedne zahŕňala reáliami týkajúcich sa Rakúskej republiky a jej 9 spolkových krajín.

            Po príchode do centra Viedne sme sa vybrali spoznávať už konkrétne pamätihodnosti, ako napr. Maria-Theresien-Platz, Heldenplatz, Hofburg, Stephansdom … . Pri každej pamiatke nám pani sprievodkyňa poskytla množstvo historických faktov, príbehov ale i „pikošiek“. Po tejto okružnej „jazde“ sme sa premiestnili k druhému cieľu našej exkurzie, do ZOO v Schönbrunne – do najstaršej ZOO na svete a zároveň najlepšej ZOO v Európe. Okrem tradičných zvierat vyskytujúcich sa v zoologických záhradách, sme mali možnosť vidieť i Pandy veľké, ktorými sa môže táto zoo pochváliť ako jedna z mála na svete.

            Verím, že i napriek nie práve ideálnemu počasiu, kedy našimi spoločníkmi boli dáždniky a pršiplášte, bol cieľ exkurzie naplnený a všetci sme sa domov vrátili bohatší o informácie, zážitky a o overený poznatok, že táto nemecky hovoriaca metropola sa nachádza ozaj len kúsok od našich hraníc.

            PaedDr. L. Dzurová

          • Deň otvorených dverí v 91. ženijnom pluku v Seredi dňa 31.5.2024

          • Nezabudnuteľný zážitok pre každého. Päťdesiatka zvedavých študentov zo Šintavy mala možnosť nahliadnuť do fascinujúceho sveta vojenského života. Pod dohľadom skúsených profesionálov sa stali súčasťou adrenalínovej jazdy na obojživelných transportéroch, sledovali ukážky prvej pomoci a obdivovali makety munície, nástražné výbušné systémy a odmínovacie vozidlo Božena. Vyskúšali si rôzne aktivity, jednou z nich bolo ťahanie vojenského terénneho automobilu GAZ-69. Showprogram čestnej stráže ozbrojených síl SR určite dodal nádych slávnostnosti. Je skvelé, že všetko prebiehalo v bezpečnom prostredí pod dohľadom skúsených profesionálov. Nezabudnuteľný zážitok pre každého!

            Mgr. D. Bábyová 

          • Zdravý životný štýl

          • Vo štvrtok 30.5.2024 k nám do školy zavítali pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Galante. V rámci hodiny biológie v siedmom ročníku sa venovali téme Zdravý životný štýl. Źiaci sa dozvedeli veľa dôležitých informácií od odborníčok. Beseda bola spestrená aj prípadmi z praxe, ako vie nesprávne stravovanie, alkoholiznus či fajčenie spôsobiť zdravotné problémy deťom, ktoré potom končia v nemocnici, alebo na psychiatrii. Bolo to pre nás všetkých zaujímavým spestrením a zmenou v každodennom školskom živote.

            Mgr. K. Tóthová

          • Deň detí

          • Všetkým deťom našej školy a škôlky prajeme krásny Deň detí. Nech ste stále usmiate, šťastné a ľúbené.

            Dnes o 16,00 hod na futbalovom štadióne v Šintave  pre Vás obec pripravila zábavné popoludnie. 

            Tešíme sa na Vás!

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje