• Svetový deň výživy

          • Svetový deň výživy (16.10.2023) nám chce priblížiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú často zabúdame. Preto sme si tento deň pripomenuli aj my u nás v škole.

            Environmentálna koordinátorka Mrvová D.

          • Máme víťaza

          • Víťazom súťaže o najkrajšiu fotku zvieracieho miláčika sa stáva  náš prváčik Samko Mizerík a psík Beny. Víťazovi srdečne blahoželáme!

            Environmentálna koordinátorka Mrvová D.

          • Výstup na Veľkú homoľu

          • V sobotu 14.októbra sme sa stretli na železničnej stanici v Seredi, aby sme absolvovali prvú akciu turistického krúžku. Zúčastnilo sa 9 žiakov našej školy. Vlakom a autobusom sme sa prepravili na Zochovu chatu, kde sa začala naša túra. Po miernom stúpaní okolo lyžiarskeho strediska, Tisových skalách a hvezdárni a strmším stúpaním pred záverom sme dosiahli cieľ našej túry -  Veľkú homoľu -  s nadmorskou výškou 709m. Na vrchole je pekná vyhliadka. Na vrchol sme sa dostali po absolvovaní 120tich schodov. Tu sme sa pokochali peknými výhľadmi na okolité vrchy Malých Karpát a urobili sme pár fotiek. Po krátkom posedení a doplnení síl pod vyhliadkou sme pokračovali smerom na Čermákovú lúku. V tejto časti práve prebiehala Malokarpatská vertikála. Stretli sme bežcov, ktorí zdolávali túto náročnú súťaž. My sme sa tešili, že budeme v cieli našej "prechádzky", ktorá končila na Zochovej chate. Bol to pekný nenáročný okruh.

            Mgr. Z. Lášticová

          • Sladký strašiak

          • Dňa 16.októbra mali tretiaci možnosť prežiť zážitkovú hodinu v rámci projektu Skutočne zdravá škola.

            Lektorka Hana Kordošová prišla deťom porozprávať o sladkom strašiakovi. Deti veľmi rýchlo prišli na to, že tým strašiakom pre nás môže byť cukor. Hanka im porozprávala o výhodách a nevýhodách cukru v našej strave. Názorne si ukázali, koľko cukru sa nachádza v sladených nápojoch a sladkostiach. Nasledovala príprava zdravého sladkého nápoja a ovocia poliateho zdravou čokoládou. Žiaci si na pripravenej maškrtke a nápoji pochuti. Hodina bola zaujímavá a veríme, že aj poučná.

            Aj takouto aktivitou sme si pripomenuli Svetový deň výživy.

            Ďakujeme za spoluprácu lektorke a tímu zo Skutočne zdravej školy.

          • Sme Aktívna škola

          • Naša základná škola s materskou školou sa stala súčasťou siete 470 aktívnych škôl. Zapojili sme sa do projektu Aktívna škola. Vypočítali sme si skóre školy a veríme, že zapojením do projektu sa nám ho podarí vylepšiť.

            Nápadov a možností máme dosť.

            Veríme, ža aj žiaci, učitelia, rodičia a verejnosť nám pomôže v napĺňaní cieľov Aktívnej školy.

            viac informácií nájdete na: ww.aktivnaskola.sk

          • Svetový deň duševného zdravia

          • V utorok 10.10.  sa našou školou niesla vôňa bylinkových čajov rôznych chutí, pretože sme si pripomenuli Svetovou federáciou pre duševné zdravie (WFMH) vyhlásený Deň duševného zdravia.

            Cieľom tohto dňa je upozorniť na význam duševného zdravia a zvyšovať úsilie na jeho zlepšenie. Duševné zdravie pomáha tiež určiť, ako zvládame stres, ako sa správame k ostatným a ako sa rozhodujeme.

            Veríme, že sme Vám v tento deň prispeli k lepšiemu spánku, fyzickej aktivite, psychickej pohode, minimu smútku, odvahe zdolávať prekážky, robiť niečo tvorivé a nebáť sa snívať.

            Mgr. M. Kalinaiová

          • Školské kolo Technickej olympiády

          • Dňa 11. októbra 2023 sa konalo školské kolo Technickej olympiády, ktoré malo za cieľ preveriť a podnietiť technické vedomosti a záujem o technické zameranie.

            V školskom kole Technickej olympiády 2023 si žiaci 6.-9. ročníka dali záležať, aby preukázali svoje technické schopnosti a vášeň. Tí, ktorí budú mať najlepšie výsledky, budú môcť ukázať svoje znalosti a zručnosť v okresnom kole TO. Výsledky nie sú iba ocenením pre víťazov, ale aj základným kameňom pre budúce nasmerovanie ďalšieho štúdiá v oblasti techniky.

            Mgr.Dušana Bábyová

          • Svetový deň úsmevu

          • Už tradične sme začali október Svetovým dňom úsmevu. Vieme, že sa oslavuje od roku 1999 a jeho iniciátorom bol Harvey Richard Ball, ktorý v roku 1963 vytvoril „smajlíka“, symbol šťastia a dobrej vôle. Tento deň  je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími.

            Ráno sme sa všetci spestrili samolepkou smajlíka, rozveselili vtipmi zo školského rozhlasu a vlastnými outfitmi. Tak sme dnes dali najavo my, že nám úsmev nie je cudzí.

            Ďakujem Vám všetkým, že sme si tento DEŇ spolu pripomenuli.

            Mgr. M. Kalinaiová

          • Svetový deň zvierat

          • Dnes si pripomíname svetový deň ochrany zvierat. Rozhodli sme sa zorganizovať súťaž o najkrajšiu fotku vášho zvieracieho miláčika. Tešíme sa na zaujímavé fotky.

            D. Mrvová, koordinátorka ENV

          • Mesiac úcty k starším

          • Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sme dňa 3.10. navštívili Zariadenie opatrovateľskej služby v Šintave, aby sme starším ľuďom prejavili úctu, svoju náklonnosť, porozumenie a zároveň, aby sme si uvedomili, že staroba a starí ľudia sú prirodzenou súčasťou našich životov.

            Malí prváčikovia predviedli kultúrny program, zaspievali a zatancovali. Druháčka Sofia Javorová a šiestak Irfan Jozef Varlík krásne zaspievali. Deti na záver rozdali prítomným darčeky, ktoré im svojpomocne vyrobili žiaci našej školy.

            Ďakujeme všetkým účinkujúcim za ich vystúpenie, ktoré spríjemnilo, potešilo a vyvolalo úsmev na tvári starším ľuďom, ktorí žijú v tomto zariadení.

            Mgr. V. Valachová, S. Ištoková, D. Mrvová

          • Dar z Amazonu

          • Ďakujeme firme Amazon a p. Patrikovi Javorovi, za sprostredkovanie daru pre našu školu. Dostali sme paletu kancelárskeho papiera a paletu vymaľovaniek, farbičiek, zápisnikov a pomôcok, ktoré sa v škole vždy zídu. Poďakovanie patrí aj Martinovi Popelkovi za zabezpečenie prevozu. Spoločne sme to dnes spolu aj s pani zástupkyňou Petrou Suchoňovou a predsedom Rady rodičov Róbertom Horáčkom v škole vyložili.

            Ďakujeme.

          • Európsky týždeň športu

          • Aj v našej škole sme si pripomenuli Európsky týždeň športu. Vo večerných hodinách si prišli šintavské ženy, mamy, babky, pani učiteľky zacvičiť. Ďakujeme všetkým, že ste prišli túto skvelú myšlienku podporiť a že ste tak vyjadrili spolupatričnosť škole a obci. Ďakujeme Nicolke Kráľovičovej za skvelý výber cvikov pre každú z nás. 

            Svoje si užili aj detičky v malej telocvični, pod dozorom našich starších žiačok,  ktorým veľmi pekne ďakujeme za pomoc. Len tak si mohli maminky bezstarostne zacvičiť.

            Európsky týždeň športu pokračoval aj ukážkou hádzanárskeho tréningu v podaní zverenkýň p.Nováka. Boli medzi nimi aj šikovné žiačky našej školy.  Radi sme sa postupne zapojili aj my ostatní. Ďakujeme dievčatám a ich trénerovi, že sa s nami o svoj obľúbený šport podelili.

            V závere vyučovania si zmerali sily dievčatá zo 6.-9.roč.vo vybíjanej.

            Mgr. M. Kalinaiová

          • Medzinárodný deň eura

          • 24. september bol vyhlásený Európskou úniou za Medzinárodný deň eura. Euro je oficiálnou menou Slovenska od 1. 1. 2009. Je oficiálnou menou  aj v ďalších 20 krajinách Európskej únie. My sme si tento deň pripomenuli počas tohto týždňa na hodinách matematiky, občianskej náuky, techniky,výtvarnej výchovy.  Na matematikách sme sčitovali eurá a centy, hrali sa na nakupujúcich a predávajúcich,  overovali si, koľko eur nám vydá predavačka v obchode pri našich nákupoch, sčitovali prijmy a výdavky v domácnosti, alebo riešili slovné úlohy z finančníctva. Na hodinách výtvarnej výchovy žiaci vytvorili návrh mojej bankovky. Niektoré bankovky sú vyvesené na nástenke finančnej gramotnosti.  Téma týkajúca sa peňazí žiakov veľmi zaujíma, preto preukazovali dobré znalosti z tejto oblasti.

            Mgr. Eva Hradská

             

          • Po stopách M. R. Štefánika

          • Dňa 21.9.2023 sa žiaci 4. až 9. ročníka zúčastnili  exkurzie Po stopách M. R. Štefánika.

            Spoločne sme vystúpili na najvyšší vrch Myjavskej pahorkatiny na Bradlo, kde sa týči mohyla M. R. Štefánika. Tam deti čakala bádateľská výprava a dozvedeli sa veľa informácií o živote M. R. Štefánika. Neskôr sme sa presunuli do jeho rodnej obce Košariská. Tam žiakov  čakala prehliadka v jeho rodnom dome, ktorý im priblížil život nášho velikána.

            Následne sme sa spoločne presunuli na hrad – zrúcaninu Korlátka, odkiaľ sme mali krásny výhľad na okolitú krajinu.

            Deťom sa exkurzia veľmi páčila a odniesli si veľa nových zážitkov.

            Ďakujeme rade rodičov za spolufinancovanie tejto exkurzie.

            Bc. Michaela Tkáčová

          • Biela pastelka 2023

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. 

            Pre mnohých z nás predstavuje strata alebo zhoršenie zraku katastrofu. Ak sa však rozprávate s nevidiacimi a slabozrakými, zisťujete, že stačí mať odhodlanie a dokážete žiť plnohodnotný život.

            V jeho dosiahnutí im pomáha práve Biela pastelka.

            Obhajuje ich práva, podporuje ich v učení sa práce s počítačom s hlasovým výstupom, čítaní Braillovho písma, adaptácii v sociálnom prostredí, chôdzi s bielou palicou, výbere kompenzačných pomôcok a v mnohom ďalšom.

            Prispejme na  aktivity Bielej pastelky aj my, žiaci šintavskej základnej školy, v piatok 22. septembra. Už ráno, bude na vaše príspevky čakať Milan, Miloš a Matúš (zástupcovia školského parlamentu) pred hlavným vchodom.

            Sľubujeme vám jediné - skvelý pocit zo samých seba. A, samozrejme, podporu ľudí so zrakovým postihnutím, ktorí sa na zbierku Biela pastelka spoliehajú.

            Za akúkoľvek podporu vám ďakujeme.

          • Výška príspevku ZRPŠ 2023/2024 – Základná škola

          • Milí rodičia,

             

            Rada rodičov 13.9.2023 schválila v školskom roku 2023/2024 pre žiakov

            základnej školy príspevok ZRPŠ vo výške 40,- €.

            Platbu príspevku je možné rozdeliť na dve časti po 20,- € s termínom úhrady:

             

            Prvá časť:               20,- € - do     20.10.2023

            Druhá časť:           20,- € - do     23.2.2024

             

            V prípade, že máte ako rodič v ZŠ alebo MŠ, 3 a viac súčasne zapísaných detí, máte možnosť zníženia ročnej platby z tretieho príspevku na polovicu. Pri štvrtom dieťati je tento príspevok odpustený. Zľava z príspevku sa uplatňuje vždy na najstaršie zapísané dieťa.

             

            Príspevok na ZRPŠ je dobrovoľným príspevkom rodičov, určeným na aktivity detí, ktoré škola usporiada za účelom zlepšenia a spestrenia vzdelávacieho procesu. Prínosom je odbremenenie individuálnych platieb rodiča pri jednorazových akciách, návšteve kina, akcie dňa detí, vianočných besiedok, dopravy na výlety a iné. Finančné prostriedky pripísané formou príspevku rodičov, ZRPŠ dopĺňa príspevkami z usporiadania plesu a výberom 2% z dani z príjmu. Výška príspevku zohľadňuje plán aktivít, ktorý bol prerokovaný na úvodnom zasadnutí RR, ktorý predložili učitelia vašich detí. V aktuálnom školskom roku je plánované čerpanie z rozpočtu ZRPŠ na jedno dieťa vo výške cca 60,- €, pri priaznivej situácií s príspevkami 2% a plesu sa výška môže navýšiť podľa voľných prostriedkov. Príspevok pokrýva celý alebo čiastočný náklad na plánované akcie poriadané ZŠ. Preto informujeme rodičov, že v prípade, ak za dieťa nebude uhradený príspevok ZRPŠ, náklady na akcie s podporou Rodičovského združenia, ak sa ich vaše dieťa zúčastní, budú v plnej miere hradiť rodičia.

             

            Príspevok prosíme uhradiť elektronicky prevodom na bankový účet ZRPŠ!

             

            Pre správnu identifikáciu platby je potrebné uviesť údaje presne podľa inštrukcií v dokumente, ktorý vám bude doručený prostredníctvom triedneho učiteľa.

             

            POZOR – Každé dieťa má pridelený vlastný variabilný symbol!

            Tento VS bude platný počas celého pôsobenia v inštitúcií.

             

            Pokyny k platbe poplatku ZRPŠ:

             

            Číslo účtu:                                           SK05 0900 0000 0051 3825 2000

            Suma:                                                   20 eur (v prípade možnosti 40 Eur)

            Variabilný symbol:                                 podľa dokumentu s návratkou.

            Správa pre prijímateľa (poznámka):       TriedaMenoPriezvisko

             

            Ďakujeme a želáme všetkým deťom a rodičom zdravý a spokojný školský rok.

            rada rodičov

          • Výška príspevku ZRPŠ 2023/2024 – Materská škola

          • Milí rodičia,

             

            Rada rodičov 13.9.2023 schválila v školskom roku 2023/2024 pre žiakov

            materskej školy príspevok ZRPŠ vo výške 30,- €.

            Platbu príspevku je možné rozdeliť na dve časti po 15,- € s termínom úhrady:

             

            Prvá časť:               15,- € - do     20.10.2023

            Druhá časť:           15,- € - do     23.2.2024

            V prípade, že máte ako rodič v ZŠ alebo MŠ, 3 a viac súčasne zapísaných detí, máte možnosť zníženia ročnej platby z tretieho príspevku na polovicu. Pri štvrtom dieťati je tento príspevok odpustený. Zľava z príspevku sa uplatňuje vždy na najstaršie zapísané dieťa.

             

            Príspevok na ZRPŠ je dobrovoľným príspevkom rodičov, určeným na aktivity detí, ktoré škola usporiada za účelom zlepšenia a spestrenia vzdelávacieho procesu. Prínosom je odbremenenie individuálnych platieb rodiča pri jednorazových akciách, návšteve kina, akcie dňa detí, vianočných besiedok, dopravy na výlety a iné. Finančné prostriedky pripísané formou príspevku rodičov, ZRPŠ dopĺňa príspevkami z usporiadania plesu a výberom 2% z dani z príjmu. Výška príspevku zohľadňuje plán aktivít, ktorý bol prerokovaný na úvodnom zasadnutí RR, ktorý predložili učitelia vašich detí. V aktuálnom školskom roku je plánované čerpanie z rozpočtu ZRPŠ na jedno dieťa vo výške cca 45,- €, pri priaznivej situácií s príspevkami 2% a plesu sa výška môže navýšiť podľa voľných prostriedkov. Príspevok pokrýva celý alebo čiastočný náklad na plánované akcie poriadané ZŠ. Preto informujeme rodičov, že v prípade, ak za dieťa nebude uhradený príspevok ZRPŠ, náklady na akcie s podporou Rodičovského združenia, ak sa ich vaše dieťa zúčastní, budú v plnej miere hradiť rodičia.

            Príspevok prosíme uhradiť elektronicky prevodom na bankový účet ZRPŠ!

            Pre správnu identifikáciu platby je potrebné uviesť údaje presne podľa inštrukcií v dokumente, ktorý vám bude doručený prostredníctvom triedneho učiteľa.

            POZOR – Každé dieťa má pridelený vlastný variabilný symbol!

            Tento VS bude platný počas celého pôsobenia v inštitúcií.

            Pokyny k platbe poplatku ZRPŠ:

             

            Číslo účtu:                                           SK05 0900 0000 0051 3825 2000

            Suma:                                                   15 eur (v prípade možnosti 30 Eur)

            Variabilný symbol:                                 podľa dokumentu s návratkou.

            Správa pre prijímateľa (poznámka):       TriedaMenoPriezvisko

             

            Ďakujeme a želáme všetkým deťom a rodičom zdravý a spokojný školský rok.

            rada rodičov

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Od roku 1966 si svet každý rok presne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti, ktorého cieľom je bojovať proti analfabetizmu. Jedným z veľkých rizík dnešnej spoločnosti je negramotnosť finančná. Neschopnosť robiť správne finančné rozhodnutia veľmi negatívne zasahuje do života ľudí.

            V našej škole sme  v piatok 8. 9.  od prvej až po deviatu triedu  na hodinách  SJL, MAT venovali tejto téme pozornosť  a problematika gramotnosti bola priblížená ráno rozhlasovým vysielaním. Na hodinách sa žiaci venovali rôznym vzdelávacím aktivitám. Pracovali s pracovnými zošitmi z finančnej gramotnosti, niektorí riešili pracovné listy, pracovali na PC (aktivity zo stránky www.zlatka.in alebo www.5peňazí.sk , hľadali informácie na internete, alebo sledovali vzdelávacie videá (permoníci)). Aktivity sa žiakom páčili, preukázali veľa vedomostí ale aj získali veľa nových informácií z tejto oblasti.

            Mgr. Eva Hradská

             

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje