•                              Zážitková hodina biológie

          •                             

            O tom, že škola a vyučovanie nemusí byť len nezaujímavá, nudná aktivita, sa mohli žiaci 5. triedy presvedčiť na vlastnej koži. V utorok sme sa vybrali na vychádzku do okolia školy.  Sprevádzaní vôňou materinej dúšky sme sa prešli krásnou prírodou pri Kačacom jazere. Pošteklení slnkom sme sa schovali v tieni topoľov pri Bagroviskách. Niektorých vyplašila užovka, ktorá si plávala vo vode,  ďalších prekvapil motýľ dúhovec svojím nádherným sfarbením.  Počas hodín biológie sme spoznávali spoločenstvá lesov, lúk a polí, objavovali sme vodný ekosystém, rastliny aj živočíchy. Teraz sme v teréne upevňovali a prehlbovali naše poznatky. Žiaci sledovali, spoznávali, fotili a presvedčili sa, že v našom blízkom okolí máme naozaj prekrásny kút prírody.                       Mgr. K. Tóthová

          • NO BACKPACK DAY – DEŇ BEZ ŠKOLSKEJ TAŠKY

          • Čo tak prísť v stredu 21.6. do školy bez školskej tašky?

            Prineste si veci do školy v hocičom, len nie v školskej taške. Zapojte fantáziu a pridajte sa k našej výzve. Určite sa dobre zabavíme na Vašich nápadoch a spríjemníme si tak blížiaci sa koniec školského roka. Už teraz sa tešíme na Vaše kreatívne nápady.

            Mgr. Čižmárová – koordinátor ŽP

          • Pasovanie prvákov do Cechu čitateľov

          • Už sa blíži dlho očakávaný záver školského roka. Prváci sa naučili čítať, písať, počítať, dokážu samostatne riešiť rôzne úlohy, tak nastal ten čas, aby sa predviedli aj na ,, Pasovačke” - teda, na pasovaní prvákov do Cechu čitateľov. V piatok 9. 6. 2023 sa na nás prvákov nachystala Babka rozprávkarka so svojimi pomocníkmi. Na začiatku im babička prečítala peknú slovenskú ľudovú rozprávku, porozprávala sa s nimi o knižkách a rozdelila ich do piatich skupín. V každej skupinke boli, samozrejme, aj veľkí pomocníci. Skupinky si vylosovali jednu obálku s názvom rozprávky a úlohami k nej. A nastala veľká spolupráca - jedni skladali názov rozprávky, druhí hlavnú myšlienku, iní kreslili, vyfarbovali, lepili….V závere druhej hodiny vzniklo 5 krásnych plagátov, ktoré si predstavitelia skupinky odprezentovali.

            Ďalšiu hodinu sa prváci predviedli už sami. Ukázali ako zvládajú čítanie neznámeho textu a zložili čitateľský sľub.  Za vynaložené úsilie, snahu a vedomosti  boli odmenení zaujímavými knižkami a členstvom v Cechu čitateľov.

             

            Mgr. Jarmila Vargová

          • Knižné hody v Seredi

          • Dňa 7.6. sme sa my – ôsmaci, spolu s našou triednou pani učiteľkou Mgr. K. Tóthovou,  zúčastnili 17. ročníka Knižných hodov na Obchodnej akadémii v Seredi. Témou tohto ročníka bolo 30.výročie vzniku Slovenskej republiky.  Žiaci OA si pre nás pripravili prezentácie, v ktorých nám opísali prírodné krásy, kultúrne a historické zaujímavosti, pamiatky a známe osobnosti jednotlivých krajov Slovenska. Podľa toho, ktorý kraj sme si vytiahli, sme súťažili v dvojiciach alebo samostatne. Riešili sme kvízy, osem smerovky, puzzle, tajničky… Počas jednej hodiny sme získali veľa nových informácií, ktoré sme si neskôr overili v teste. Tie sa vyhodnotili a  najlepší žiaci boli ocenení. Na 1. mieste sa umiestnila Simona D. a Lukas P., na 2. mieste sa umiestnila Natália P. a  3. miesto obsadili Marko J. a Dávid M. Víťazom gratulujeme a za nové poznatky ďakujeme. 

            Simona Dobišová, žiačka 8.ročníka

             

          • Absolventská výstava ZUŠ Galanta

          • Dnes popoludní sme sa zúčastnili na vernisáži výstavy žiakov - absolventov Zuš Galanta, ktorí v tomto školskom roku ukončili prvý stupeň výtvarného odboru. Keďže ZUŠ Galanta má na našej škole elokované pracovisko, medzi absolventmi boli aj naši šikovní žiaci. Prezreli sme si umelecké diela šikovných výtvarníkov. Blahoželáme našim žiakom Eliške Markuskovej, Johanke Kyseľovej, Kristínke Belajovej, Jakubovi Sokolovi a našej bývalej žiačke Dominike Šimulčíkovej k úspešnému ukončeniu štúdia. Prajeme im veľa tvorivých nápadov a radosť z vlastnej tvorby.

            Ďakujeme pedagógom ZUŠ Galanta, že sa našim talentovaným žiakom venujú.

          • Mihálikova Sereď

          • Dňa 5. júna.2023 sa konal 18.ročník regionálnej súťaže v prednese slovenskej poézie a prózy "MIHALIKOVÁ Sereď". Súťaž bola rozdelená do 3.kategórií. 1.kategóriu reprezentovali Tibor Boboček a Marína Markusková a 2.kategóriu Hanka Dzurová a Tatiana Hercegová. V prednese poézie získala krásne 3.miesto Marínka a v próze zasa Tiborko. Hanka získala tiež krásne 2.miesto v prednese poézie. Táničke tiež gratulujeme za účasť. Našim recitátorom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za reprezentáciu našej školy.

          • Slovensko v minulosti a súčasnosti

          • V pondelok, 5.júna sme v našej škole zorganizovali tradičnú dejepisnú súťaž pre žiakov 2. stupňa. Tému vyhlasuje Matica slovenská so sídlom v Martine. Tento rok si pripomíname 160 rokov jej existencie a to bola aj tohtoročná téma súťaže.

            Žiaci súťažili v trojčlenných tímoch. Každý tím si pripravil a odprezentoval náučnú prezentáciu, potom si súťažiace družstvá zmerali sily vo vedomostnom kvíze. Piatačky, nováčikovia v súťaži, nám predstavili Maticu slovenskú ako celonárodnú inštitúciu Slovákov. Svoju premiéru zvládli výborne! Šiestaci porozprávali o významných osobnostiach a symboloch Matice slovenskej, siedmaci nám priblížili jej poslanie a hlavné ciele, ôsmaci sa zamerali na matičné pracoviská - kultúrne a vedecké strediská, deviataci vyčerpali tému o činnosti Matice slovenskej v súčasnosti, oboznámili nás so súťažami, ktoré organizuje a predstavili časopisy, ktoré vydáva.

            1. miesto - žiaci 9. roč.: Natália Šonová, Tomáš Klokner, Jakub Javor

            2. miesto - žiačky 5. roč.: Hanka Dzurová, Mária Kloknerová, Tamara Vanková

            3. miesto - žiaci 8.roč.: Marko Javor, Simona Dobišová, Dominik Grman

            Všetkým zúčastneným a oceneným žiakom ďakujeme a srdečne blahoželáme!

            Mgr. Lovecká

          • Vzdelávací workshop: Rozhodovanie

          • V piatok, 2.júna  absolvovali žiaci 8. ročníka celodenný vzdelávací workshop s názvom Rozhodovanie. Podujatie pre nich priamo v našej škole pripravilo občianske združenie Post Bellum SK. Organizácia vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Lektori otvárajú témy, ktoré sa týkajú minulosti, ale korešpondujú aj s problémami súčasnej spoločnosti.

            Dnes si ôsmaci užili pestré zážitkové aktivity. Formou štruktúrovanej drámy, hrania rolí a simulácie historických udalostí spoznávali problematiku doby pred a počas 2. svetovej vojny či povojnového obdobia. Vyskúšali si rozhodovať v pozícii predstaviteľov medzivojnového parlamentu, v skupinách pripravovali programy rôznych politických strán. Metódou zosobnenia „prežili” príbeh židovského dievčaťa, ktoré musí urobiť existenčné životné rozhodnutia. Workshop sa žiakom veľmi páčil. Veríme, že takáto forma vyučovania bola pre nich zaujímavým spôsobom poznávania našej minulosti.

            Mgr. Lovecká

          • Deň detí

          • Kino, sladkosti, salsa, párty pena aj divadielko. Ale hlavne smiech, radosť a úsmev detí.  Ďakujeme Rade rodičov za finančnú a organizačnú pomoc pri realizácii pekného dňa pre deti.

          • Dnes končí hlasovanie

          • Dnes je posledný deň hlasovania v súťaži Čerstvé hlavičky.

            Vyzerá to tak, že škola, žiaľ, neuspeje, ale teší nás, že výhra ostane aspoň v materskej škole. Od budúceho roka si svoju desiatu o zdravé ovocie a zeleninku obohatia naši škôlkári.

            Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhali, denne hlasovali a pomohli nám vyhrať.

          • Poézia s Latinákom

          • ​​​​​Žiaci 2. stupňa sa 30.5.2023 zúčastnili literárnej besedy so známym slovenským hercom a glosátorom Lukášom Latinákom.Väčšina detí poznala pána Latináka ako úspešného televízneho komika. Počas svojho vystúpenia v DK v Seredi ukázal, že je aj talentovaným recitátorom. Pútavo zarecitoval úryvky zo známych slovenských literárnych diel. Žiaci si vypočuli prednes Maríny od Andreja Sládkoviča, Žltej ľalie od Jána Bottu či Hájnikovej ženy spisovateľa Pavla Országha-Hviezdoslava. Originálnym spôsobom interpretoval svetové dielo Starec a more a v závere poukázal na morálne posolstvo slovenských ľudových rozprávok. Pán Latinák si detské publikum získal svojou úprimnosťou, smiechom a zmyslom pre humor.

            Vstupné na dnešné zaujímavé školské podujatie žiakom uhradila Rada rodičov. Ďakujeme!

            Mgr. Lovecká​​​​​​​​​

          • Úspech malých hasičov

          • V nedeľu 28. mája sme sa s mladými hasičmi zúčastnili na Územnom (okresnom) kole "Hry Plameň" v Pate. Súťažilo sa v dvoch kategóriách dievčatá a chlapci a v disciplínach: CTIF (útok cez prekážky) + štafeta na 400 m a útok s vodou. My sme súťažili v kat. chlapci v zložení : Marínka, Vaneska, Hanka, Simi, Johanka, Sandrika, Soňa, Samko, Matúš a Martin. Naše veľmi šikovné deti vybojovali dve krásne 1.miesta som na tieto deťúrence veľmi hrdá a ďakujem im za ich bojovnosť, vytrvalosť, disciplinovanosť a za reprezentáciu školy, DPH Šintava, obce. Ešte raz im zo srdca blahoželáme! 

            Stanislava Nováková

          • Čitateľský maratón

          • Zapojili sme sa do celoslovenského detského čitateľského maratónu s názvom Čítajme si 2023. Projekt každoročne od roku 2008 organizuje Linka detskej istoty. Cieľom podujatia je pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie vytvára priestor pre relax, rozvíja fantáziu, podporuje rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby.

            Žiaci 5.-9. roč. čítali v utorok 23.5. Piatakov zaujala kniha Tajné písmo, šiestaci a siedmaci sa pobavili pri čítaní knihy Poškoláci, ôsmaci a deviataci si prečítali príbeh Chlapec v pásikavom pyžame. Deti 1.-4. ročníka sa vo štvrtok 25.5. začítali do veselých príhod Danky a Janky, Mimi a Lízy.

            Do čitateľského maratónu sa v našej školskej knižnici zapojilo spolu 141 čitateľov vrátane pani riaditeľky, pani zástupkyne, pani učiteliek a pani asistentiek.

            30.5. prebehne zlosovanie zúčastnených škôl o vybrané knižné publikácie. Pri čítaní sme sa teda nielen pobavili, ale aj dostali možnosť obohatiť našu školskú knižnicu. A čo potešilo najviac? Čítané knihy sa žiakom zapáčili natoľko, že si ich mnohí hneď vypožičali domov

            Mgr. Lovecká

          • Majstrovstvá mesta a okolia v sudoku

          • Dnes sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstviev mesta Sereď a okolia v sudoku na Mestskom úrade v Seredi . Žiaci boli veľmi šikovní, súťažili v troch kategóriách. Nakoniec naša žiačka 5. ročníka Tánička Hercegová získala krásne 2. miesto. Blahoželáme!

          • Svetový deň korytnačiek

          • V utorok, 23. mája sme si pripomenuli Svetový deň korytnačiek (The World Turtle Day). Tento deň od roku 2000 (bol po prvýkrát iniciovaný organizáciou American Tortoise Rescue), sa venuje záchrane a ochrane korytnačiek. V duchu tohto pamätného dňa si mohli deti aj pani učiteľky priniesť na vyučovanie svoje korytnačky. Videli sme tak Molly, Kleo, Hortenziu, Dášu, Herkulesa....viac druhov korytnačiek, ktoré nám spestrili vyučovací deň.

          • Exkurzia do čističky odpadových vôd v Šintave

          • My, žiaci 7. ročníka, sme 23.5. 2023 počas 6. vyučovacej hodiny navštívili čističku odpadových vôd v Šintave. To, že sme dorazili do cieľa exkurzie  nám napovedal charakteristický zápach, ktorý sa šíri v blízkom okolí čističky. Čističkou nás sprevádzal pán Miroslav Magyar, vďaka ktorému sme získali veľa nových informácií.  Názorne nám ukázal v odmernom valci vodu, ktorá sa čistila baktériami. Na druhej strane sme mohli vidieť v nádrži vodu už po čistení, pripravenú na vypustenie do Váhu. Porozprával, že kal po vysušení sa berie na výrobu bioplynu, už sa nedáva ako hnojivo, lebo obsahuje veľa dusičnanov. Povedal nám aj o svojich úlovkoch, ktoré našiel v prvej zbernej nádobe - napríklad  uhynutý pes alebo kapor, montérková blúza a zánovné biele botasky zviazané šnúrkami dohromady. Zaujímalo nás, aké to je pracovať na čističke, čo všetko musí manuálne robiť, ako často musí dodávať do nádrží baktérie, čo sa deje, keď sú búrky a prívalové dažde, aké sú jeho platové podmienky a atď. Exkurzia napriek zápachu bola veľmi zaujímavá a páčila sa nám. Ďakujeme pánovi Miroslavovi Magyarovi.                                                            

            Branislav Čirke, žiak  7. ročníka a Mgr. E. Hradská

          • Víťazi v sudoku

          • Na škole sme uskutočnili školské kolo v súťaži Sudoku. Víťazi nás budú reprezentovať budúci týždeň na Oblastných majstrovstvách mesta Sereď v Sudoku  žiakov  základných škôl a osemročného gymnázia. 

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje